2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı TÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Kadro Aktarımı


Üniversitemizde bilindiği üzere Zorunlu Yabancı Dil dersleri Rektörlük Yabancı Diller Bölümü öğretim elemanları tarafından yürütülmekteydi. 19 Haziran 2023 tarihli “Dolu Kadro Aktarımı” başlıklı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yazısına istinaden bu öğretim elemanlarının kadro durumları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu’nun 09.08.2023 tarihli toplantısında ele alındı. Toplantıda alınan karar gereğince, Üniversitemiz Rektörlük Yabancı Diller Bölümü öğretim elemanlarının kadrolarının Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) Yabancı Diller Bölümü/Yabancı Diller Anabilim Dalına aktarılması uygun görüldü.

Söz konusu kadro aktarımı 21 Ağustos 2023 tarihinde resmiyet kazandı ve ilgili öğretim elemanlarına tebliğ edildi. Takiben 12 Eylül 2023 tarihli Üniversitemiz Senato Toplantısında “TÜ Rektörlük Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı Zorunlu Yabancı Dil Dersleri Eğitim Öğretim Sınav ve İşleyişe ilişkin Usul ve Esaslar”da güncelleme yapılmasına oy birliği ile karar verildi. Böylece kadro aktarımının 2023-2024 Akademik Yılı Güz Dönemi’nden itibaren geçerli olmak üzere Üniversitemiz ve YDYO’nun işleyişi ile öğretim elemanlarının özlük hakları açısından belli yansımaları oldu. 

Kadro Aktarımı Sonrası YDYO Akademik ve İdari Süreçleri

Kadro aktarımı neticesinde, öncelikli olarak YDYO kadrosundaki öğretim elemanı sayısı beşten kırk dörde yükseldi. Bu öğretim elemanlarının özlük işleri YDYO üzerinden yürütülür hale geldi. Üniversitemiz fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen Zorunlu Yabancı Dil (ZYD) dersleri ile zorunlu/seçmeli Mesleki Yabancı Dil (MYD) dersleri öğretim elemanlarının görevlendirmeleri YDYO Müdürlüğü tarafından yapılmaya başlandı. Her güz yarıyılı başında, akademik takvimde belirlenen tarihte uygulanan “Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı” YDYO koordinasyonunda gerçekleşti. Özetle, Yüksekokulumuz üç dilde (bkz. Almanca, Bulgarca, İngilizce) yürüttüğü Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi (ZYDHE), İngilizce dili özelinde yürüttüğü İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi (İBİHE), öğretim elemanı görevlendirmeleri aracılıyla Üniversitemiz diğer birimlerinde yürüttüğü ZYD dersleri ve zorunlu/seçmeli MYD dersleri ile Üniversitemiz yabancı dil eğitiminde önemli bir paya sahip oldu. YDYO tüm bu eğitim programları ve derslerle ilişik ölçme-değerlendirme faaliyetlerinin yanı sıra, Üniversitemiz Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile koordineli bir şekilde “Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Yabancı Dil Sınavı” ve Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü ile koordineli bir şekilde “Enstitü Yabancı Dil Sınavı”nı yeni gerçekleştirmektedir.

Kadro Aktarımı Sonrası YDYO 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Toplantısı

27 Eylül 2023 Çarşamba günü saat 14.00’te TÜ Yabancı Diller Yüksekokulunda “2023/2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Toplantısı” gerçekleşti. Kadrosu Rektörlük Yabancı Diller Bölümü’nden Yabancı Diller Yüksekokulu’na aktarılan öğretim elemanlarının da yer aldığı geniş katılımlı toplantıda, ilgili birimlere öğretim elemanı görevlendirme süreçleri, yeni eğitim-öğretim yılı düzenlemelerine ilişkin görüş ve öneriler ile Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı hazırlık ve uygulama süreçleri görüşüldü. Toplantı, YDYO Müdürü Prof. Dr. Handan KÖKSAL’ın tüm öğretim elemanlarına yeni eğitim öğretim yılının sağlıklı, başarılı ve hayırlı olması temennileri ile sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 08.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 228 kez okundu.